Στοματολογικά νοσήματα - Στοματολογικό Ιατρείο Γλυφάδας - Κωνσταντίνος Τόσιος
3080
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-3080,tribe-no-js,page-template-bridge-child,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Στοματολογικά νοσήματα

Ο στοματολόγος είναι εξειδικευμένος στη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων που εμφανίζονται στην επένδυση του στόματος (“στοματικό βλεννογόνο”) και στις γνάθους, οι οποίες δεν σχετίζονται με τα συνηθισμένα προβλήματα των δοντιών και των ούλων, όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα κλπ. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε τοπικές αιτίες, όπως σε τραύμα, ή να αποτελούν την εκδήλωση στο στόμα νοσημάτων που επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Παρακάτω θα βρείτε σύντομες πληροφορίες σχετικά με παθήσεις του στόματος που είναι συχνές ή σημαντικές.
Με ποια νοσήματα ασχολείται ο στοματολόγος;

Ο στοματολόγος ασχολείται με νοσήματα που εμφανίζονται μόνο στο στόμα, όπως οι άφθες, παθήσεις της γλώσσας και των χειλέων, τραυματικές βλάβες, αντδραστικοί όγκοι, ο καρκίνος και οι προκαρκινικές βλάβες του στόματος, οι οδοντογενείς κύστεις και όγκοι, παθήσεις των σιελογόνων αδένων κ.ά., και με συστηματικά νοσήματα που δίνουν εκδηλώσεις στην περιοχή του προσώπου και του στόματος, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, λοιμώξεις, η HIV λοίμωξη, αιματολογικά νοσήματα κ.ά.

Δεν περιλαμβάνονται οι παθήσεις τον δοντιών και του περιοδοντίου, καθώς και οι καθαρά χειρουργικές παθήσεις (π.χ. κατάγματα, χειρουργική νεοπλασμάτων κλπ).

Υπάρχει καρκίνος στο στόμα;

Οι περισσότερες βλάβες που εμφανίζονται στο στόμα είναι καλοήθεις. Ο καρκίνος του στόματος, όμως, δεν σπάνιος, καθώς μαζί με τον καρκίνο που βγαίνει στα χείλη αποτελεί μία από τις 10 συχνότερες κακοήθειες. Κύρια μορφή καρκίνου του στόματος είναι το “ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα” που προέρχεται από την επένδυση του στόματος ή “επιθήλιο”.

Που και πως εμφανίζεται ο καρκίνος στο στόμα;

Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε θέση του στόματος, αλλά το κάτω χείλος, η γλώσσα και η κάτω επιφάνεια του στόματος προσβάλλονται συχνότερα.

Φαίνεται σαν ερυθρή ή λευκή περιοχή, έλκος (“πληγή”), μικρός όγκος, αλλά και βλάβη στα ούλα. Πολύ σημαντικό στοιχείο για τον γιατρό είναι η αίσθηση «σκληρίας» όταν ψηλαφά την περιοχή, ενώ δεν είναι σπάνιος και ο πόνος.

Τι είναι ο ιός HPV;

Ο HPV ή ιός του θηλώματος του ανθρώπου (Human Papilloma Virus) ανήκει στην κατηγορία των μικρών, κυκλικών DNA ιών. Δεν είναι ένας ιός, αλλά μία οικογένεια ιών με κοινά χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα αριθμεί περισσότερα από 170 μέλη. Οι HPV έχουν την ικανότητα να μολύνουν τα κερατινοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα του ιστού που καλύπτει ή επενδύει τις επιφάνειες του σώματος που έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο, όπως είναι το δέρμα, το στόμα, και ο τράχηλος της μήτρας.

Πως μεταδίδεται ο ιός HPV;

Οι ιοί HPV μεταδίδονται με την άμεση «εμφύτευση» του ιού στο στόμα από μία βλάβη στο δέρμα. Έτσι, ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των μυρμηγκιών είναι ο «ενοφθαλμισμός» από τα δάκτυλα, και στα οξυτενή κονδυλώματα, η σεξουαλική επαφή.

Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον HPV στο στόμα;

Η λοίμωξη από τον HPV μπορεί να μην εκδηλώνεται ή να προκαλέσει στο στόμα με καλοήθεις βλάβες που μοιάζουν με τις αντίστοιχες, γνωστές από το δέρμα βλάβες, δηλαδή το θήλωμα (εικόνα), τις μυρμηγκιές, τα οξυτενή κονδυλώματα, αλλά και με μία νόσο που δεν υπάρχει στο δέρμα, την εστιακή επιθηλιακή υπερπλασία ή νόσο Heck που είναι πολύ σπάνια στην Ελλάδα. Φαίνεται πως κάθε μία από τις διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις σχετίζεται και με διαφορετικά μέλη της οικογένειας των HPV (στελέχη του ιού). Αν και στελέχη HPV, όπως οι HPV 16 και 18, ανιχνεύονται συχνότερα σε μία ομάδα βλαβών που ονομάζονται δυνητικά κακοήθεις διαταραχές, με πιο γνωστή τη λευκοπλακία, αλλά και τον καρκίνο του στόματος, μέχρι σήμερα δεν έχει τεκμηριωθεί πως οι HPV αποτελούν αιτία ανάπτυξης των βλαβών αυτών.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον HPV;

Επειδή οι HPV είναι πολύ διαδεδομένοι, θεωρητικά κινδυνεύουμε όλοι. Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν άτομα με HPV βλάβες στα δάκτυλα των χεριών, αφού με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει ο άμεσος ενοθφαλμισμός, και τα σεξουαλικώς ενεργά-δραστήρια άτομα, όσο αφορά τα οξυτενή κονδυλώματα.

Πως αντιμετωπίζονται οι βλάβες του στόματος που οφείλονται στον HPV;

Οι καλοήθεις βλάβες που οφείλονται στον HPV, όπως το θήλωμα, οι μυρμηκίες κλπ, αφαιρούνται κατά κανόνα χειρουργικά. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται όχι μόνον η εξάλειψη της βλάβης, αλλά και η επιβεβαίωση της διάγνωσης μέσω της μικροσκοπικής εξέτασης, δηλαδή γίνεται βιοψία.

Μπορούν να προληφθουν οι βλάβες του στόματος που σχετίζονται με τον HPV;

Μέχριο σήμερα, δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης. Ο εμβολιασμός κατά του HPV που αποσκοπεί στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ίσως επηρεάσει και την ανάπτυξη βλαβών που σχετίζονται με τον HPV στο στόμα. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο και μελέτες για να αποδειχθεί.

Σχετίζεται ο HPV με τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας;

Ιοί HPV έχουν συσχετισθεί με τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα, μια ανατομική περιοχή που περιλαμβάνει τη βάση της γλώσσας, τις αμυγδαλές, το μαλακό μέρος του ουρανίσκου, και τα τοιχώματα του φάρυγγα. Σχέση με τον καρκίνο του στόματος δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα. Εκείνο που έχει διαπιστωθεί η παρουσία HPV στον καρκίνο που στόματος συνδυάζεται με καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, καλύτερη πρόγνωση.

Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του στόματος;

Καρκίνος γλώσσας

Το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου στο στόμα, με το 80% των ασθενών να είναι καπνιστές.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του στόματος;

Για την τελική διάγνωση του καρκίνου απαιτείται η βιοψία, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση ενός μικρού τμήματος της βλάβης και η εξέτασή του στο μικροσκόπιο, που είναι έργο του ειδικού. Άλλα διαγνωστικά βοηθήματα, όπως η χρώση ζώντων ιστών, τα συμπληρώματα επισκόπησης, και κυτταρολογικές τεχνικές, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη βιοψία, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Τι είναι η λευκοπλακία;

Πολλές φορές η εμφάνιση του καρκίνου στο στόμα συνδυάζεται με την παρουσία κάποιων αλλοιώσεων που χαρακτηρίζονται ως δυνητικά κακοήθεις («προκαρκινικές») διαταραχές. Πρόκειται για νοσήματα που έχουν (στατιστικά) αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα τον αναπτύξουν νομοτελειακά. Κύριος εκπρόσωπος αυτής της ομάδας νοσημάτων είναι η λευκοπλακία, η οποία είναι μια λευκή περιοχή στο στόμα που δεν ξεκολλά με πίεση ή τριβή. Κάθε λευκή πλάκα δεν είναι λευκοπλακία, καθώς παρόμοια εικόνα μπορεί να έχουν και άλλα νοσήματα, αλλά για κάθε λευκή πλάκα πρέπει να εξετάζεται η πιθανότητα να είναι λευκοπλακία.

Πως εκδηλώνεται η COVID-19 στο στόμα;

Η λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) έχει συσχετιστεί με εκδηλώσεις από τη στοματική κοιλότητα, με ποιο γνωστές τις διαταραχές γεύσης, δηλαδή την αγευσία, την υπογευσία, και τη δυσγευσία. Πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας μελέτησε τον επιπολασμό των σημείων και συμπτωμάτων της COVID-19 στο στόμα (dos Santos et al. Oral Manifestations in Patients with COVID-19: A Living Systematic Review. J Dent Res DOI:10.1177/0022034520957289). Η μελέτη είναι μία living systematic review που θα επαναλαμβάνεται κάθε 6 μήνες επί 2 χρόνια, προκειμένου να ενσωματώνει τα νέα ευρήματα που προκύπτουν για την COVID-19.

Οι διαταραχές της γεύσης μελετήθηκαν σε 31 μελέτες που αφορούσαν 10.220 ασθενείς, και οι βλάβες του βλεννογόνου σε 7 μελέτες με 8 ασθενείς. Οι μελέτες είχαν δημοσιευθεί μέχρι τις 6 Ιουνίου 2020 και οι περισσότερες προέρχονταν από την Ευρώπη (57,5%). Σε όλους τους ασθενείς είχε γίνει εργαστηριακή επιβεβαίωση της COVID-19. Ο επιπολασμός των διαταραχών της γεύσης ήταν 45%, με συχνότερη τη δυσγευσία (38%) και λιγότερο συχνές τη υπογευσία (35%) και την αγευσία (24%). Ήταν πιο συχνές σε γυναίκες ασθενείς από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, με ήπιας ή μέσης βαρύτητας νόσο. Η μέση διάρκεια του συμπτώματος ήταν 15 ημέρες και οι περισσότεροι ασθενείς ανέρρωσαν πλήρως. Οι βλάβες του βλεννογόνου που είχαν τη μορφή φυσαλίδων, ελκοδιαβρώσεων, κηλίδων ή πλακών, διάχυτων ή εντοπισμένων σε διάφορες θέσεις.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως οι διαταραχές της γεύσης είναι συχνές στην COVID-19, και καθώς είναι πρώιμο σύμπτωμα που αναγνωρίζεται εύκολα θα μπορούσε να συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση ασθενών με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας COVID-19. Αντίθετα, οι βλάβες του στοματικού βλεννογόνου πιθανώς συνιστούν ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, συνλοιμώξεις, ή συνέπειες της έκπτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών με COVID-19.

Σχετίζεται η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ή ναργιλέ με τη λευκοπλακία και τον καρκίνο του στόματος;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο ναργιλές χρησιμοποιούνται ολοένα και συχνότερα ως υποκατάστατα από άτομα που προσπαθούν να διακόψουν το κάπνισμα ή  να αντικαταστήσουν το τσιγάρο, επειδή θεωρούνται «ασφαλέστερη» εναλλακτική λύση. Η συσχέτιση μεταξύ των υποκατάστατων τσιγάρου και της λευκοπλακίας και του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος του στόματος δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Συνολικά, για το ηλεκτρονικό τσιγάρο 9 μελέτες παρέχουν ενδείξεις συσχέτισης με καρκινογένεση, ενώ σε μία ανασκόπηση και δύο προοπτικές κλινικές μελέτες δεν επιβεβαιώνεται ανάλογη σχέση. Από το σύνολο των μελετών για το ναργιλέ, 6 υποστηρίζουν πιθανή συσχέτιση με τον καρκίνο του στόματος, ενώ σε 3  διευκρινίζεται πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα, λόγω έλλειψης αποδείξεων. Για την αποσαφήνιση των ευρημάτων απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, ιδιαίτερα με κλινικές μελέτες, που θα λαμβάνεται υπόψη η ποικιλία των σκευασμάτων