Στοματολογικά νοσήματα - Στοματολογικό ιατρείο Γλυφάδας - Κωνσταντίνος Τόσιος
3080
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-3080,tribe-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-12.1.1,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

Στοματολογικά νοσήματα

Ο στοματολόγος είναι εξειδικευμένος στη διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων που εμφανίζονται στην επένδυση του στόματος («στοματικό βλεννογόνο») και στις γνάθους, οι οποίες δεν σχετίζονται με τα συνηθισμένα προβλήματα των δοντιών και των ούλων, όπως η τερηδόνα, η ουλίτιδα κλπ. Οι παθήσεις αυτές μπορεί να οφείλονται σε τοπικές αιτίες, όπως σε τραύμα, ή να αποτελούν την εκδήλωση στο στόμα νοσημάτων που επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Παρακάτω θα βρείτε σύντομες πληροφορίες σχετικά με παθήσεις του στόματος που είναι συχνές ή σημαντικές.

Με ποια νοσήματα ασχολείται ο στοματολόγος;

Ο στοματολόγος ασχολείται με νοσήματα που εμφανίζονται μόνο στο στόμα, όπως οι άφθες, παθήσεις της γλώσσας και των χειλέων, τραυματικές βλάβες, αντδραστικοί όγκοι, ο καρκίνος και οι προκαρκινικές βλάβες του στόματος, οι οδοντογενείς κύστεις και όγκοι, παθήσεις των σιελογόνων αδένων κ.ά., και με συστηματικά νοσήματα που δίνουν εκδηλώσεις στην περιοχή του προσώπου και του στόματος, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα, λοιμώξεις, η HIV λοίμωξη, αιματολογικά νοσήματα κ.ά.

Δεν περιλαμβάνονται οι παθήσεις τον δοντιών και του περιοδοντίου, καθώς και οι καθαρά χειρουργικές παθήσεις (π.χ. κατάγματα, χειρουργική νεοπλασμάτων κλπ).

Υπάρχει καρκίνος στο στόμα;

Οι περισσότερες βλάβες που εμφανίζονται στο στόμα είναι καλοήθεις. Ο καρκίνος του στόματος, όμως, δεν σπάνιος, καθώς μαζί με τον καρκίνο που βγαίνει στα χείλη αποτελεί μία από τις 10 συχνότερες κακοήθειες. Κύρια μορφή καρκίνου του στόματος είναι το «ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα» που προέρχεται από την επένδυση του στόματος ή «επιθήλιο».

Που και πως εμφανίζεται ο καρκίνος στο στόμα;

Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε θέση του στόματος, αλλά το κάτω χείλος, η γλώσσα και η κάτω επιφάνεια του στόματος προσβάλλονται συχνότερα.

Φαίνεται σαν ερυθρή ή λευκή περιοχή, έλκος («πληγή»), μικρός όγκος, αλλά και βλάβη στα ούλα. Πολύ σημαντικό στοιχείο για τον γιατρό είναι η αίσθηση «σκληρίας» όταν ψηλαφά την περιοχή, ενώ δεν είναι σπάνιος και ο πόνος.

Τι είναι ο HPV;

Ο HPV ή ιός του θηλώματος του ανθρώπου (Human Papilloma Virus) ανήκει στην κατηγορία των μικρών, κυκλικών DNA ιών. Δεν είναι ένας ιός, αλλά μία οικογένεια ιών με κοινά χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα αριθμεί περισσότερα από 170 μέλη. Οι HPV έχουν την ικανότητα να μολύνουν τα κερατινοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα του ιστού που καλύπτει ή επενδύει τις επιφάνειες του σώματος που έρχονται σε επαφή με τον έξω κόσμο, όπως είναι το δέρμα, το στόμα, και ο τράχηλος της μήτρας.

Πως μεταδίδεται;

Οι ιοί HPV μεταδίδονται με την άμεση «εμφύτευση» του ιού στο στόμα από μία βλάβη στο δέρμα. Έτσι, ο συνήθης τρόπος μετάδοσης των μυρμηγκιών είναι ο «ενοφθαλμισμός» από τα δάκτυλα, και στα οξυτενή κονδυλώματα, η σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι τα αίτια του καρκίνου του στόματος;

Καρκίνος του στόματος σε καπνιστή

Το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου στο στόμα, με το 80% των ασθενών να είναι καπνιστές.

Πως γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του στόματος;

Για την τελική διάγνωση του καρκίνου απαιτείται η βιοψία, δηλαδή η χειρουργική αφαίρεση ενός μικρού τμήματος της βλάβης και η εξέτασή του στο μικροσκόπιο, που είναι έργο του ειδικού. Άλλα διαγνωστικά βοηθήματα, όπως η χρώση ζώντων ιστών, τα συμπληρώματα επισκόπησης, και κυτταρολογικές τεχνικές, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη βιοψία, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Τι είναι η λευκοπλακία;

Πολλές φορές η εμφάνιση του καρκίνου στο στόμα συνδυάζεται με την παρουσία κάποιων αλλοιώσεων που χαρακτηρίζονται ως δυνητικά κακοήθεις («προκαρκινικές») διαταραχές. Πρόκειται για νοσήματα που έχουν (στατιστικά) αυξημένο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως θα τον αναπτύξουν νομοτελειακά. Κύριος εκπρόσωπος αυτής της ομάδας νοσημάτων είναι η λευκοπλακία, η οποία είναι μια λευκή περιοχή στο στόμα που δεν ξεκολλά με πίεση ή τριβή. Κάθε λευκή πλάκα δεν είναι λευκοπλακία, καθώς παρόμοια εικόνα μπορεί να έχουν και άλλα νοσήματα, αλλά για κάθε λευκή πλάκα πρέπει να εξετάζεται η πιθανότητα να είναι λευκοπλακία.